Yüz Germe Ameliyatı
- Anasayfa
- Yüz Germe Ameliyatı
Yüz Germe
İnsanların yüzlerinde yaşlanma ile beraber düşme ve hacim azalması gibi durumlar gözlenebilmektedir. Yüz özellikleri kendisini genç ve enerjik hissettirmediği için yüz germe işlemine ihtiyaç duyan hastalar bulunmaktadır. Hastaların yaşlılık belirtilerini ortadan kaldırabilmek için başvurdukları yöntemlerden biridir. Aşırı cildin miktarı ve konumuna göre boyun germeyi de içeren bir operasyon yapılabilmektedir. Yüz germe operasyonunda özel dikiş ve pansuman malzemeleri kullanıldığı için kalabilecek izler en aza indirilmektedir. Dolayısı ile operasyon sonrasında hastanın kulak yüz birleşme hattındaki izler belli olmamaktadır.
Yüz Germe İşlemine İhtiyacı Olan Hastalar
Yüz germe operasyonu ile düzeltilebilecek durumlar aşağıda belirtilmiştir:
- Orta yüzünde veya çenesinde sarkan bir cilt bulunan hastalar, yüz germe ile daha gergin bir cilde sahip olabilmektedirler.
- Burnundan ağzının köşelerine doğru nazolabial katlar olarak da adlandırılan derin kırışıklıkları bulunan hastalar için yüz germe işlemi uygundur.
- Çenenin her köşesinden çeneye kadar uzanan çizgilere kukla çizgiler denmektedir. Kukla çizgiler ise; yüz germe işlemi ile giderilebilmektedir.
- Düşmüş ya da yerinden olmuş yüz yağları bulunan hastaların bu durumu, yüz germe ile düzeltilebilmektedir.
- Alt yüzünde sarkma, kas tonusu kaybı, çene altı dokusunda sarkma bulunanların problemleri yüz germe ile düzeltilebilmektedir.
Yüz Germe İşlemi Öncesinde Dikkat Edilecekler
Yüz germe işlemi yaptıracak olan hastaların öncelikle doktorlarına fiziksel muayene olmaları gerekmektedir. Hastanın tıbbi geçmişinin detaylı bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Hastanın beklentileri ve doktorun deneyimi ile bir tedavi planlaması yapılmalıdır. Bu süreçte hastanın yüz germe işlemi sırasında kanama ihtimalini arttırabilecek bazı maddelerden uzak durması gerekmektedir. Aspirin, E vitamini içeren ilaçlar, bitki çayı, sigara tüketimi olmamalıdır. Hastanın iyileşme sürecinin gecikmemesi için operasyondan önceki 3 hafta sürecince sigara tüketmemesi gerekmektedir. Saçlarını operasyondan 1 hafta önceye kadar boyatabilmesi mümkündür. Ancak ameliyattan sonraki 1 ay süresince boyatamayacağını bilmesi gerekmektedir. Yüz germe işlemi yaptıracak olan hastanın saçlarını uzun tercih etmesi, ameliyattan sonraki pansuman yerlerini gizleyebilmesi açısından iyi olmaktadır.
Yüz Gerdirme Operasyonu
Yüz gerdirme işlemi sırasında hasta genel anestezi etkisi altında olmaktadır. Kulağın yanak ile buluştuğu noktaya kesi atılmaktadır. Bu sayede kesi atılan bölgenin gizli olması sağlanabilmektedir. Hastaya yapılacak olan yüz germe işleminin derecesine göre insizyon saç çizisinden kulağın önüne kadar gelebilmektedir ve hatta duruma göre kulağın arkasına doğru da ulaşabilmektedir. Cildin kaldırılması ve ardından kaslara erişilmesi ile beraber kasların sıkılması, sonrasında fazla cildin çıkartılması prensibine dayanan bir işlemdir. Bu operasyon sonrasında hastanın yüzü çekilmiş gibi değil de daha doğal durmaktadır.
Yüz Gerdirme Sonrasında İyileşme Süreci
Yüz gerdirme operasyonu sonrasında hastanın işlem bölgesi bandaj ile sarılmaktadır. Hastanın ilk hafta bu bandajı herhangi bir sebeple çıkartmaması gerekmektedir. Ayrıca kafalarını ilk 2 hafta süresince kuru tutmaları ve yüksekte kalacak şekilde ayarlamaları gerekmektedir. Bu süreçte hastaların yüzlerinde şişlik veya morluk var ise; endişe edilmesine gerek olmamaktadır. 2 hafta içerisinde şişlik ve morluklar inmektedir. Hafif aktivitelerine operasyondan 2 hafta sonra dönmelerinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak yorucu aktivitelerine operasyondan 6 hafta sonra başlamaları gerekmektedir. İyileşme sürecinin hızlanabilmesi için bu süreçte sık sık yürüyüş yapmaları tavsiye edilmektedir.
Makyaj yapma ve saç tarama gibi eylemlerde oldukça kibar hareketler kullanılmalıdır. 2 hafta süresince cinsel aktivitelerden, ağır egzersizlerden uzak kalınmalıdır. Operasyondan sonraki birkaç ay; alkol, buhar banyosu ve saunadan uzak durulmalıdır. Güneş koruyucu krem kullanımına ise; ekstra dikkat edilmesi gerekmektedir.