Botulinum Toksin

Botulinium Toksin

Botulinum Toksini, estetik cerrahide sıkça kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Göz çevresinde, alında, burun kenarlarında, kaşların orta kısmında, dudak çevresinde ve boyun bölgesinde oluşan çizgilerin giderilmesinde etkili bir çözüm olan botulinum toksini, botilinum toksinin sorunlu bölgelere enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen bir işlemdir. Ayrıca terleme tedavisinde de sıklıkla kullanılır.

Botulinium Toksin

Botulinium Toksin Nedir?

Botulinum toksini, bir bakteri olan Clostridium Botuliunum A egzotoksinidir. Bu toksin sinir uçlarından kasların kasılması için gerekli olan maddelerin, sinir tarafından salınmasını engeller. Böylece uygulanan bölgedeki kasların kasılmasını azaltarak, ciltteki mimiklere bağlı oluşan kırışıklıkların giderilmesine  yardımcı olur. Yaşlanma ile yüz mimik kasları kuvvetleri artar ve hem üst yüzde hem de alt yüzümüzde derinin kırışmasına bu kas kasılmaları sebep olur.

Botunium Toksin Kimlere Uygulanır?

Kırışıklıklara mimik hareketlerinden dolayı oluşan ifade çizgilerini düzeltmek isteyen herkese uygulanabilir. Aynı zamanda yaşlanma sonucu yer çekimi nedeni ile aşağı sarkmış olan ağız kenarları ve kaşlar bu yöntem ile tekrar yukarı kaldırmak, cildin gerginleşmesini ve dolayısıyla genç görünmesini isteyen herkese uygulanabilir.

Botilinum Toksinin Uygulama

Botilinum toksinin birkaç dakikada tamamlanan bir işlemdir. Aynı zamanda, uygulama esnasında kullanılan enjeksiyon iğneleri oldukça ince uçludur ve acı vermez. Botulinum toksini enjeksiyonları size basit bir prosedür gibi görünebilir, çünkü sadece birkaç dakika sürer. Ama aslında hem deneyimli bir doktorun yapması gereken, sanat ve bilimin buluştuğu bir uygulamadır.

Yüzümüzde toplamda 43 kas vardır ve botulinum toksin enjeksiyonu yapan kişinin tedavinizi optimize etmek için doğru noktaları bilmesi ve nereye uygulama yapması gerektiğini bilmesi gerekir ve son derece büyük bir hayati önem taşır.
Spesifik kaslara küçük miktarlarda botulinum toksini enjekte etmek için çok ince bir iğne kullanılır. Spesifik kasları dikkatle seçerek, doktorunuz sadece kırışıklık yapan kasları zayıflatır ve doğal yüz ifadelerinizi korur.
Botilinum toksinin tedavisi enjeksiyonları genellikle 15 dakikadan az sürer.

İhtiyacınız olan enjeksiyonların sayısı yüzünüze ve kırışıklıklarınızın derecesine bağlı olarak değişir. Kaz ayakları, örneğin, genellikle iki ila üç enjeksiyon gerektirir. Kaşının üstündeki kırışıklıklar ise beş veya daha fazla alabilir.

Etkisi Ne Kadar Sürüyor?

Botulinum toksininin kas kasılmasını önleyici etkisi 6 aya kadar sürebiliyor. Bu nedenle, botulinum toksininin kas gevşetici etkisinden yararlandığımız distoni, spastisite, hemifasiyal spazm gibi hastalıklarda yapılan uygulamaların belirli aralıklarla sürekli tekrarlanması gerekebilir.

Ancak bu tıbbi durumlardan farklı olarak, botulinum toksininin migrendeki etkisi kas gevşetici etkiye bağlı değildir! Migreni ortaya çıkaran beyin bölgelerindeki sinir hücrelerine ve bu beyin bölgelerinin sinir sonlanmalarına doğrudan etkisi migren ataklarının sıklığını azaltır. 2010 yılında sonuçlanan PREEMPT çalışmasının sonuçları göz önüne alındığında, hastanın durumuna ve hastayı izleyen nörolog doktorun kararına göre uygulama belli aralıklarla tekrar edilebiliyor. Böylece hastaların kronik migrenin kısır döngüsünden çıkması sağlanabiliyor. Kronik migren döngüsünden çıkan hastaların alınacak tıbbi önlemler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile bu durumlarını korumaları sağlanabilir.

Özetle botulinum toksininin kas gevşetici etkisinden yararlanılan diğer tıbbi durumlarda olduğu gibi migrende her altı ayda bir botulinum toksin uygulanması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Yan Etkileri Nelerdir?

Migrende botulinum toksini tedavisi, migren için kullanılan koruyucu ve ağrı giderici ilaçlara göre tolere edilmesi çok daha kolay, çok daha az yan etkisi olan, güvenilir bir tedavidir.
Migrende botulinum toksini tedavisi, doğru teknikle ve doğru dozda yapıldığında ciddi ve kalıcı bir yan etkisinden söz etmek zordur. Ancak geçici de olsa boyun ağrısı, boyun kaslarında güçsüzlük ve göz kapağında düşme gibi yan etkilere neden olabileceği unutulmamalıdır.

Kullanım Alanları;

  • Kaş Arası Uygulaması
  • Alın Uygulaması
  • Göz Kenarı (Kaz ayakları) Uygulaması
  • Ağız Çevresi
  • Çene Uygulaması
  • Boyun Uygulamaları
  • Masseter Kası

İletişim Formu

Bilgi veya randevu almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.
0 / 180